De ISO 21469:2006 is een internationale standaard die zich richt op hygiëne eisen van olie- en smeermiddelen, voor de levensmiddelen en farmaceutische industrie, die incidenteel in contact kunnen komen met de producten.

Rondom de veiligheid voor consumptie van levensmiddelen is veel te doen. In de media wordt regelmatig melding gemaakt van producten die worden teruggeroepen omdat de veiligheid voor de consument niet kan worden gegarandeerd. Het is daarom ook van groot belang dat tijdens de productie op doeltreffende wijze de voedselveiligheid wordt beheerst.

Als auditor voor diverse voedselveiligheid standaarden, voer ik voor QMSI audits voor deze standaard uit. Mijn achtergrond is levensmiddelentechnologie en ik heb inmiddels al vele jaren ervaring in het opstellen van risicoanalyses en beoordelen van hygiëne in productieprocessen.

In de praktijk kom ik nog weleens tegen dat de gedachte bestaat dat food-grade smeermiddelen geen risico vormen voor de consument. Helaas is dit een verkeerde opvatting. Een smeermiddel kan een goedkeuring hebben op basis van de samenstelling, echter geeft dit niet weer dat bij de vervaardiging geen nieuwe gevaren zijn geïntroduceerd. Ook kan het een smeermiddel betreffen met incidenteel contact wat in de regel vaak neerkomt op een maximum 10ppm.

De ISO 21469 standaard draagt eraan bij dat de hygiëne en introductie van gevaren tijdens de vervaardiging worden beheerst. En de gebruiker van het smeermiddel op juiste wijze wordt geïnformeerd over de gebruiksvoorwaarde van het smeermiddel.

Heeft u interesse in het behalen van een ISO 21469 certificering?

Wilt u uw organisatie laten certificering naar de ISO 21469:2006 norm of een andere norm ? Dan bent u bij QMS International aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.