OHSAS 18001 is een internationaal geaccepteerde norm voor veiligheidsmanagementsystemen.

Steeds meer organisaties beginnen proactief te werken op het gebied van Arbo en veiligheid. Een goed handvat daarvoor biedt OHSAS 18001. In de praktijk zie je dat vooral de organisaties die vooruitstrevend zijn op het gebied Arbo en veiligheid gecertificeerd worden naar deze norm. Deze organisaties combineren de OHSAS 18001 vaak met ISO 9001 en ISO 14001. Een combinatie die prima te maken is.

Mijn visie is dat deze norm bijdraagt aan het inzicht van organisaties op het gebied van arbeidsomstandigheden en veiligheid. Door actief te zijn middels de onderdelen van de norm, ontstaan bij veel organisaties nieuwe inzichten op het gebied van risico’s binnen de organisatie. Door hier vervolgens maatregelen op te nemen zijn de organisaties proactief en preventief bezig. Dit is niet alleen goed voor de veiligheid, maar ook voor het gevoel van de medewerkers! Immers, de medewerkers zien dat dit onderdeel hoog op de agenda staat bij het management. Kenmerkend voor de OHSAS 18001 is de term “Samen”. Een Arbomanagementsysteem kan alleen slagen als er binnen de organisatie bewustzijn is op het gebied van een veilige en goede werkomgeving afhankelijk is van iedereen die binnen de organisatie werkt. Dit kenmerkt OHSAS 18001 gecertificeerde bedrijven dan ook. Men is nog duidelijker dan andere organisaties gezamenlijk aan het werk om doelstellingen te behalen. Een behoorlijke meerwaarde dus.

De stap richting OHSAS 18001 is, zeker als er al een ISO 9001 / ISO 14001 managementsysteem aanwezig is, niet meer zo groot. Valkuil die er nog wel eens wil bestaan is dat organisaties ervoor kiezen om systemen voor ISO 14001 en OHSAS 18001 apart te houden. Dit terwijl de systemen veel op elkaar lijken en Arbo en veiligheidsrisico’s deels gelijk zijn aan milieurisico’s. Hierdoor ontstaat er onnodig dubbel werk binnen de organisatie.

Voor grotere organisaties kan een OHSAS 18001 certificaat bijdragen aan de uitstraling naar buiten toe. Zeker in de wereld van aanbestedingen kan het certificaat van toegevoegde waarde zijn doordat er bij de beoordeling van inschrijvingen op aanbestedingen wel naar gekeken wordt. Ervaring is daarnaast ook dat steeds meer organisaties de mogelijkheid bekijken om afscheid te nemen van het VCA certificaat en daarvoor in de plaats een OHSAS 18001 certificaat te behalen, gezien deze beter te integreren is met het ISO 9001 en ISO 14001 managementsysteem. In 2016 zal OHSAS 18001 worden vervangen door de ISO 45001, gebaseerd op de High Level Structure (HLS). Verwachting is dat er dan nog meer organisaties de overstap zullen maken vanaf VCA certificering.

Concluderend is mijn ervaring dat OHSAS 18001 zeker van toegevoegde waarde is voor organisaties. Of het nu gaat naar de medewerkers toe, of naar de buitenwereld toe aan de hand van een certificaat, het biedt een stuk meerwaarde ten opzichte van andere organisaties die nog niet OHSAS 18001 gecertificeerd zijn.

Heeft u interesse in het behalen van een ISO OHSAS 18001 certificering?

Wilt u uw organisatie laten certificering naar de OHSAS 18001:2007 norm of een andere norm ? Dan bent u bij QMS International aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.