Door de komst van het “Zorg in Natura” systeem hebben gemeentes een grotere rol gekregen in de zorg tussen cliënt en zorginstelling. De gemeente contracteert namelijk de zorgaanbieders en is verantwoordelijk voor het budget van de cliënten. Doordat de gemeente een grotere verantwoordelijkheid draagt en daarnaast de kosten betaald heeft de gemeente een positie verworven waarin zij steeds meer eisen kunnen stellen.

Een belangrijke eis welke door veel gemeentes wordt gesteld is het behalen van een kwaliteitscertificaat. Een goed en veel gekozen voorbeeld hiervan is ISO 9001:2015. Een gecertificeerd managementsysteem conform deze norm toont aan dat de zorginstelling een gedegen kwaliteitsstandaard hanteert. Om deze reden kunnen gemeentes de keuze voor een zorginstelling welke voldoet aan deze eis goed verantwoorden en geven zij hier voorkeur aan. Voor zorgaanbieders is het dus cruciaal om dit certificaat te behalen anders stuurt de gemeente ze simpelweg geen nieuwe cliënten meer.

Het auditen van een zorginstelling vergt van een auditor specifieke kennis over en ervaring met de zorgbranche. Zorgaanbieders moeten immers aan specifieke wet- en regelgeving voldoen en processen zijn vaak alleen te begrijpen wanneer je hier kennis van hebt. Daarnaast is het voor zorgaanbieders prettig wanneer de auditor “dezelfde taal” spreekt waardoor de audit naar een hoger niveau getild kan worden.

 

QMS International draagt zorg voor goede auditoren die niet alleen het vak van auditen verstaan, maar ook kennis hebben over en praktijkervaring hebben met specifieke branches. Om deze reden heeft QMS International ook auditoren welke zich hebben gespecialiseerd in de zorgbranche. Dit zijn auditoren die al jaren advies geven aan zorgaanbieders of zoals ik zelf uit de zorg komen en zich hebben laten bijscholen. Door auditoren met gedegen kennis en ervaring in te zetten binnen de zorg verloop het auditproces op een soepele en efficiënte wijze.

Heeft u interesse in het behalen van een ISO 9001 certificering?

Wilt u uw organisatie laten certificering naar de ISO 9001:2015 norm (in de zorg) of een andere norm ? Dan bent u bij QMS International aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.