Met meer dan tweehonderd ziekten die verspreid worden via de voedselketen, is het duidelijk dat veilige, duurzame voedselproductie één van onze grootste uitdagingen is. Globalisering van de voedselhandel bemoeilijkt de voedselveiligheid. De nieuwe editie van ISO 22000 over beheersystemen voor voedselveiligheid geeft hier een tijdige respons aan.

Voedselveiligheid gaat over het voorkomen, elimineren en beheersen van voedselgevaren, van de plaats van productie tot het punt van consumptie. Aangezien gevaren voor de voedselveiligheid in elk stadium van het proces kunnen worden geïntroduceerd, moet elk bedrijf in de voedselvoorzieningsketen adequate risicobeheersing uitoefenen. In feite kan voedselveiligheid alleen worden gehandhaafd door de gezamenlijke inspanningen van alle partijen: overheden, producenten, detailhandelaren en eindgebruikers.

Gericht op alle organisaties in de voedings- en diervoederindustrie, ongeacht de grootte of sector, ISO 22000:2018, managementsystemen voor voedselveiligheid – heeft vereisten voor elke organisatie in de voedselketen en vertaalt voedselveiligheidsbeheer in een continu verbeteringsproces. Het neemt een voorzorgsbenadering van voedselveiligheid door te helpen bij het identificeren, voorkomen en verminderen van voedsel gevaren in de voedsel- en voederketens.

De nieuwe editie biedt duidelijkheid en begrip voor de duizenden bedrijven over de hele wereld die de standaard al implementeerde.

De nieuwste verbeteringen zijn:

  • Goedkeuring van de hoogstaande structuur die alle ISO-managementsysteemstandaarden gemeen hebben, waardoor het voor organisaties eenvoudiger wordt om ISO 22000 op een bepaald moment te combineren met andere managementsystemen (zoals ISO 9001 of ISO 14001)
  • Een nieuwe benadering van risico’s – als een essentieel concept in de levensmiddelenindustrie – die onderscheid maakt tussen risico op operationeel niveau en op bedrijfsniveau van het managementsysteem
  • Sterke banden met de Codex Alimentarius, een voedingsgroep van de Verenigde Naties die richtlijnen voor voedselveiligheid ontwikkelt voor overheden
  • De nieuwe norm biedt een dynamische controle van voedselveiligheidsgevaren, waarbij de volgende algemeen erkende sleutelelementen worden gecombineerd: interactieve communicatie, systeembeheer, basisvoorwaardenprogramma’s (PRP’s) en de beginselen van gevarenanalyse en kritieke controlepunten (HACCP).

Jacob Faergemand, voorzitter van de technische commissie ISO / TC 34, voedingsmiddelen, subcommissie 17, beheersystemen voor voedselveiligheid, die de norm heeft ontwikkeld, zegt: “Om aan de marktbehoeften voor voedselveiligheid te voldoen, wordt ISO 22000 gecreëerd door belanghebbenden die betrokken zijn in voedselveiligheidsorganisaties: governance, consumenten, consulting, industrie en onderzoek. Wanneer een gebruikersveiligheidssysteem wordt ontwikkeld door de gebruikers van ISO 22000, zorgt u ervoor dat aan de vereisten van de markt wordt voldaan. ”

ISO 22000: 2018 annuleert en vervangt ISO 22000: 2005. Organisaties die gecertificeerd zijn volgens de norm hebben drie jaar vanaf de publicatiedatum tot de overgang naar de nieuwe versie.